Manuel terapi elle tedavi anlamında kullanılır. Kanıta dayalı tıp metotlarından biridir. Herhangi bir cihaz veya makine kullanmadan, sadece ellerle yapılan tedavidir. Manuel terapi konusunda özel eğitim almış doktor veya fizyoterapist tarafından yapılmalıdır.
Öncelikle hasta detaylı muayene edilerek yüklenme kapasitesi, mevcut tıbbi hastalıkları göz önüne alınarak manuel terapiye engel bir durum olup olmadığı araştırılır. Hastayı hem tıbbi olarak hem de psikolojik durumuyla ve sosyal çevresiyle birlikte değerlendiririz. Değerlendirme sonrasında kilitli eklemler ve blokajlar manipüle edilerek açılabilir, hareketi azalmış eklemler mobilize edilerek hareketin arttırılması sağlanır. Kaslardaki ve yumuşak dokulardaki problemler için yumuşak doku teknikleri kullanılır. Sinirlerdeki sıkışmalar ve hasarlar için ise nöral mobilizasyon teknikleri kullanılır. Uygun egzersizler de verildiğinde tedavinin başarı oranı artar.
Tıbbın her alanında olduğu gibi bunda da hastalık yoktur, hasta vardır. Yani her hastada tedavi farklıdır, kalıp oluşturulamaz. Seans sayısı da doğal olarak hastadan hastaya farklılık gösterir. Ağrının rahatlaması ilk seansta olsa dahi en az 3 seans (yaklaşık 10 seansa kadar) tedavinin tamamlanması açısından çoğu zaman gereklidir. Seans sayılarının artmasında hiçbir sakınca yoktur. Bir seans ortalama 30-40 dakika sürer. Ehil olmayan kişiler tarafından uygulandığında sakatlıklara ve hatta ölümlere yol açabilir.
Manuel terapinin faydalı olduğu durumlar başlıca Fibromiyalji,Miyofasiyal ağrı sendromu (Kulunç),Tetik noktalar, tendinitler,Boyun,sırt ve bel fıtıkları,Boyun ve bel düzleşmesi,Piriformis sendromu,Sakroiliyak disfonksiyon,Boyun kaynaklı baş ağrıları,Omuz ağrıları ve kısıtlılıkları,Dirsek, el ve ayak ağrıları,Kalça ağrıları,Diz ağrıları ve kısıtlılıkları,Sinir sıkışmaları,Duruş (postür) bozuklukları,Omurgada Kamburluk/Eğrilik (Kifoz/Skolyoz) olarak özetlenebilir.