Androgenetik Alopesi (AGA) , Genetik yatkınlık ve androjenlerin etkisiyle puberte sonrası dönemde 20’li, 30’lu yaşlarda görülen ve öncelikle alın bölgesindeki saç çizgisinin çekilmesi, giderek tepe bölgesinin incelip açılmasıyla ortaya çıkan durumdur.
AGA, erkeklerin yüzde 80’ini, kadınların yüzde 50 sini etkiler. AGA bir hastalık olarak kabul edilmez onun yerine erkeklerin karakteristik yapısı olarak kabul edilir. Tüm kafayı kaplayabilir. Büyük sıklıkla şakaklar ve ense bölgesinde görülmez. AGA’da genetik yatkınlık yanında, kişinin Saçındaki androjen reseptörlerinin sayısı fazladır. Hormon normal düzeyde olsa da onu bağlayan reseptör fazla olduğundan hormonun saç üzerine etkisi çok olmaktadır. Bu kişilerin saçları daha hassastır. Yaşlanma ve androjenler iki etken başrol oynar.
Yaşlanan organizmanın dayanıklılığı azalır. Saç da organizmanın bir parçası olduğundan, geçen yıllar saçların dayanıklılığını azaltır; ayrıca yaş ilerledikçe foliküllerin androjenlere duyarlılığı artar ve saç dökülmesi sorunu giderek artar. Etkin bir androjen olan dihidrotestosteronun (DHT) saç kökleri üzerindeki ilgili reseptörlere bağlanması, terminal saç köklerinde küçülmeye (minyatürizasyon) neden olur. Minyatürize olmuş köklerde zayıf, ince ve renksiz (vellus) saçlar üremeye başlar.
DHT oluşumunun engellenmesi ile öncelikle saç dökülmesi engellenmiş olur. İlerleyen zamanda da incelmiş, vellus tüyü boyutundaki saçlar yeniden büyümeye, kalınlaşmaya ve kendi rengini almaya başlar. Saçın büyümesi uzun bir süreç olduğu için etkinin de en az bir sene sonra ortaya çıkması beklenir.