Fitoterapi, geleneksel bitkisel tıbbi ürünler ve bitkisel ilaçlarla yapılan bir tıbbi tedavi yöntemidir. Fitoterapi hangi rahatsızlıklarda kullanılmaktadır?
Kas iskelet sistemi ağrıları; Migren, diğer baş ağrıları; Atardamar ve toplardamar kan dolaşımı bozukluğu; Kalp hastalıkları, tansiyon problemleri; Alerji, cilt hastalıkları; Solunum yolları hastalıkları; Astım; Romatizma, Osteoporoz; Depresyon, panik atakları, sinir hastalıkları; Uykusuzluk, değişik kriz dönemi problemleri; Üşütmeye yönelik hastalıklar, grip (üst solunum yolları enfeksiyonları –ÜSYE); Aşırı kilo, kilo alamama; Kadın hastalıkları, menstrual düzensizlik; Kadınlarda buhran dönemi, menopoza giriş zorlukları; Mide ve bağırsak rahatsızlıkları;  Tiroid bezi hastalıkları; Kemoterapi sonrası tedavi; şeker hastalığı; Böbrek ve idrar yolları vb…
TIBBİ ÇAY
Günlük rahatsızlıklar olarak belirtilen şikâyetlerin iyileştirilmesinde tedavi edici değere sahip etken maddeler içeren bitki veya bitkilerin parçalarından hazırlanan, hastalıklardan koruyucu, başlangıçta tedavi edici veya tedaviyi destekleyici olarak yararlanılan çaylardır.
ÇAY HAZIRLAMA METOTLARI:
1. İnfüzyon (demleme): Bitki veya bitki karışımı üzerine kaynatılmış ve belli bir dereceye soğutulmuş su ilave edilir, 5-10 dakika demlenir, süzülür, sıcak veya soğuk içilir.
2. Dekoksiyon (kaynatma): Bitki veya bitki karışımının üzerine soğuk su ilave edilir, 5-10 dakika kaynatılır, birkaç dakika demlenir, süzülür, sıcak veya soğuk içilir.
3. Maserasyon (ıslatma): Bitki veya bitki karışımının üzerine soğuk su ilave edilir, birkaç saatten bir-iki güne kadar değişen sürede oda sıcaklığında bekletilir, süzülür, soğuk olarak veya ısıtılarak içilir. Çay hazırlanacak demlik ya da fincanların kaliteli porselen olması tercih edilmelidir. Özellikle uçucu bileşenlere sahip çayların hazırlanmasında kapaklı fincan kullanılması gerekmektedir. Çay hazırlanmasında en temel gereksinim taze kaynatılmış yumuşak kalitede içme suyudur.