Birçok kişide stresin yöneldiği ilk yer çiğneme kasları olup, gün içerisinde çene sıkılabilir ancak bu durum gece uykuda daha sık yaşanır.
Derin uykuya dalma sırasında, duyuların iletildiği beyin bölgesine stres ne kadar yoğun iletilirse çiğneme kaslarının o oranda sıkımı artar ve kişi farkında olmadan dişlerini gıcırdatmaya, sıkmaya başlar. Kişi ancak uyandığında çenesindeki ağrıdan bunu fark edebilir. Diş sıkma, çocukluk çağında başlar, erişkinlikte artar. Yaşanan stres nedeniyle de devam eder. Yapılan araştırmalar bir kişinin diş sıkma gücünün 5 tona kadar ulaşabildiğini gösteriyor.
Çene kasları çok güçlüdür. Bu kadar güçlü ısırma kuvveti dişlerde aşınmalara, çene kemiğinde kırılmalara, travmalara neden olur. Çiğneme ekleminde de deformasyon oluşur.Stres sonucunda derin uykuda yaşanan çene sıkma, hastanın sosyal yaşamını bozar, rahat kaliteli uykuyu engeller, yaşam enerjisini düşürür.
Özellikle “hassas, endişeli, içine kapanık ve duygularını dışa vuramayan kişilerde” görülür.Strese bağlı olarak uyurken bilinçsiz yapılan diş sıkmaları baş, boyun, bel ağrılarına neden olur. Baş ağrıları migrenle karıştırılmamalıdır. Bu kişilerin çene hareketlerinde kısıtlılık olur. Rahat çiğneyemez. Şakak bölgesinde, boyun,omuz ve sırtta ağrı yapar.
Kulak çınlaması, yüzde asimetri, denge bozukluğu, depresyon, bulanık görme, gözde seğirme olarak kendisini gösterir. Diş sıkma problemi olan kişilerin yılda 2 kez masseter botoksu adı da verilen diş sıkma botoksu yaptırmalarını tavsiye ediyorum.