Sakroiliak eklem rahatsızlığı ile ilgili 18 çeşit ağrı tipi tarif edilmiştir. Benim gibi manuel terapi ile uğraşan hekimler bu rahatsızlık için, ‘bukalemun’ tabirini sık sık kullanırız. Tanısı konulamamış, doktor doktor gezmiş, bir sürü MR, röntgen vs çekilmiş hastalar belki de 10-15 yıldır devam edebilen ağrılardan yakınırlar.
Hatta bazıları bel fıtığı ile karıştırılarak ameliyat bile edilmiş olabilir.
Sakroiliak eklemler, omurganın alt ucu yan kuyruk sokumu olarak belirtilen kemiği, leğen kemiği ile birleştiren sağ ve sol olmak üzere iki adet eklemdir. Aynı zamanda birçok kasın da birleşim noktasıdır. Küçük ama rahatsızlıklarında çok büyük sorunlara neden olabilen bir eklemdir. Asıl görevi kalçanın hareketlerine yardımcı olmakla birlikte bedene binen yükü bacaklara eşit şekilde dağıtmaktır.
Bu eklemin en önemli özelliklerinden biri de farklı seviyelerden sinir uyarımları almasıdır.
Bu eklemin maksimum 2 ile 4 derecelik bir eklem hareket kabiliyeti vardır. Sakroiliak eklem sorunları kalça ve bel ağrılarında çoğunlukla ihmal edilen ancak bu ağrılara zemin hazırlayan önemli bir sebeptir.
SİE-D rahatsızlıklarının tipik özelliği kalça ağrısıdır, kalçanın yanı sıra bel, bacak arka kısımları, genital bölgede ağrı ve sızı tarzında farklı yansımaları da olabilir ve bu rahatsızlık en çok bel fıtığı ile karıştırılır. Bel fıtığı ile karıştırıldığında hasta gerekli gereksiz bir sürü tedavi alabilir. Eksik ve bilinçsizce yapılan tedaviler fayda sağlamayacağı gibi hastalığın daha da kronikleşmesine neden olur.
Manuel tıp ile uğraşan fizik tedavi hekimleri için kolayca üstesinden gelinebilecek bir rahatsızlıktır.
 Bunun için, en başta bu konuda tecrübeli bir hekim olmak ve bu rahatsızlık için bilimsel olarak geliştirilmiş tanı kriterlerinden en az 4 farklı test ile değerlendirmek yeterlidir. Tanı konulduktan sonra, bir kaç seanslık manuel terapi ile hem hekim hem de hasta için son derece yüz güldürücü sonuçlar sağlanmıştır.