Çarpma, burkma gibi kas hasarına bağlı gelişen ağrıların yanı sıra ağrıyı algılayan ve ileten sinir sisteminin de kendisi ağrıya neden olabilir. Sinir sisteminin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan ağrıya nöropatik ağrı denilmektedir.
Nöropatik ağrı (sinir sistemi ağrısı) hasta tarafından “elektrik çarpması, iğnelenme/karıncalanma, yanar gibi, batıcı, zonklayıcı” şeklinde şikayetlerle ifade edilir. Diyabet (şeker hastalığı), zona gibi sinir sistemini etkileyen mikrobik hastalıklar, sinir sıkışması, inme gibi diğer sinir sistemi hastalıkları, aşırı alkol kullanımı, dolaşım sistemi hastalıkları ve kanser nöropatik ağrının gelişimine neden olmaktadır. Bu tür durumlarda nöropatik ağrıya neden olan hastalıkların doğru tedavisi oldukça önemlidir.
Nöropatik ağrının tanısı; hastadan alınan ön hikayeye, fiziksel ve nörolojik muayeneye, spesifik laboratuar testlerine, manyetik rezonans görüntülemesine ve elektrofizyolojik testlere dayanır. Pamuk, fırça, iğne gibi basit malzemelerle normalde ağrıya neden olmayacak temaslarla basıya olan aşırı duyarlılık varlığı test edilir; bu test tek başına tanı koymaya yeterli değildir. Büyük sinir liflerinin zedelenmesinde elektromiyografiden faydalanılabilir; tek başına tanı koymaya yeterli değildir.
Nöropatik ağrı klasik ağrı kesicilere cevap vermez, temel olarak ağrı kesici sınıfında olmayan bazı sinir sistemine yönelik ilaçlardan tedavi etmede faydalanılabilir.