Skolyoz omurganın yana doğru eğilmesi veya kendi ekseni etrafında dönmesi şeklinde ifade edilmektedir. Toplumda sık bir şekilde görülmektedir. Kız çocuklarında erkek çocuklarına nazaran 8-10 kat daha fazla görülmektedir.
***
En çok görülen skolyoz nedeni kesin olarak anlaşılamayan ‘idiopatik’ skolyozdur. Omurgada yana doğru eğilme ‘S’ veya ‘C’ şekilli skolyoz olarak oluşabilir. Bu eğilmelerin derecesi Cobb açısı olarak ölçülür. Bunun yanı sıra omurların kendi etraflarında dönmesi de görülür. Bunun derecesi de rotasyon açısı olarak ölçülür
***
Omurgamız vücudumuz için hayati öneme sahiptir. Omurga sağlığı duruşumuz, iç organlarımız, kaslarımız ve solunum sistemimiz için çok önemlidir.
***
Hekim tarafından teşhis alındığında zaman kaybedilmeden skolyoz tedavisine başlanmalıdır. Skolyoz için ameliyat gerekmiyorsa, fizyoterapistler eşliğinde 3 boyutlu skolyoz egzersizlerin yapılması ve gerekiyorsa korse kullanımı ile tedavide büyük başarı sağlanmaktadır. Tedavi başarısı erken ve doğru terapilerle oldukça yükselmektedir. Tedavi sürecinde 6 ayda bir röntgen çekilerek skolyozdaki değişimler takip edilmektedir.
***
Skolyozla birlikte farklı postür sorunlarının varlığı, C veya S şekilleri ,skolyozun konkav-konveks yüzlerinin yönü, Cobb-Rotasyon açıların dereceleri terapide uygulanacak egzersiz programını şekillendirmektedir.