Zerdeçal, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir baharattır, yemeklere tat katmanın dışında insan sağlığına sayısız olumlu etkisi vardır. Hindistan safranı olarak ta bilinen Zerdeçal, ( Curcumin) besin değerleri bakımından oldukça zengindir; potasyum, demir, manganez minerallerine ek olarak, C ve B6 vitaminleri içerir. Bu nedenle zerdeçal, çok eski dönemlerden itibaren bir şifa kaynağı olarak kullanılmıştır.
Doğal ağrı kesici ve iltihap kurutucu. İlerleyen yaşta eklem ağrılarını azaltır. Kireçlenme ve eklem romatizma tedavisine yardımcıdır. Ben de özellikle dizlerinde kireçlenmesi olan hastalarımda mutlaka tavsiye ediyorum. Kanserin düşmanı.
Taze zerdeçal deri, meme, prostat ve kalın bağırsak kanseri dahil çeşitli kanser tiplerine karşı korunmada yardımcı olur. Şeker dengeleyici.
Zerdeçal tek başına veya beraberinde karabiber ile birlikte verildiğinde kan şekeri ve kan yağlarının düşürülmesine yardımcı olur. Alzheimerden koruyucu Zerdeçal beyinde amiloid plaklarının oluşumunu engellerken iltihap önleyici özelliği ile beyin hasarını azaltabilir. Ülserin ilacı.
Sindirime yardımcı olan safra üretimini arttırır. Hazımsızlık ve mide ekşimelerini giderir. Daha çok kadınları etkileyen hassas (spastik) bağırsak hastalığını yatıştıran zerdeçal, iltihabi bağırsak hastalıklarından ülseratif kolitin kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Mide ülserlerine, özellikle helikobakteriye bağlı gastrite faydalıdır. Aşırı tüketimi ters etki yapar. Kalp dostu.
Kalp hastalığı, kalp krizi ve inmeyi önlemeye yardımcıdır. Kötü kolesterolü düşürür, şişmanlık, insülin direnci ve metabolik sendroma iyi gelir. Düzenli olarak taze zerdeçal tüketmek isteyenler için günlük kullanım miktarı 6-8 gramdır. Hamilelerde rahim kasılmalarını arttırabileceği için yoğun tüketilmemesi önerilir. Bir hafta içinde ameliyat olacak olanlar zerdeçal tüketmemelidir.